E-SHOP MY PET CENTER

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μερικές συμβουλές για την ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες...www.mypetcenter.gr

Δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά η λαχανιασμένη ανάσα του σκύλου το ξεκαθαρίζει: «Έχω σκάσει. Δεν θα αντέξω για πάντα…».
Η ζέστη το καλοκαίρι δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, επηρεάζει ακόμα και τους σκύλους και μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.
Τα σκυλιά δεν μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία τους όπως εμείς αφού βασικά ιδρώνουν μόνο στα πέλματα! Έτσι για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν λαχανιάζουν αφού και αυτός είναι ένας τρόπος να ρίξουν την υψηλή θερμοκρασία τους.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!
· Ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο! Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας μόνο του στο αυτοκίνητο ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα! Η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει υπερβολικά μέσα σε μερικά λεπτά ακόμα και στη σκιά.
· Προσοχή στο καυτό έδαφος. Πεζοδρόμια, άσφαλτος, άμμος… σίγουρα έχετε καεί κάποια στιγμή από την καυτή άμμο.. το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα πέλματα του σκύλου σας οπότε προσοχή στις βόλτες και στα σημεία που κινήστε.
· Οι βόλτες πρέπει να περιοριστούν σε ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή! Προτιμάτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Σε περίπτωση που πρέπει να βγει άλλη ώρα τότε η βόλτα πρέπει να είναι σύντομη και στη σκιά!
· Νερό! Σε όλες τις καλοκαιρινές μετακινήσεις σας πρέπει να έχετε μαζί νερό και ένα τρόπο για να το δώσετε στο σκύλο σας (αναδιπλούμενο μπολ κτλ).
· Σκιά, σκιά, σκιά! Αν ο σκύλος σας μένει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο να είστε σίγουροι ότι όλη την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν σημεία με σκιά που αερίζονται επαρκώς. Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να του έχετε στο χώρο μία μεγάλη λεκάνη ή πλαστικό δοχείο με νερό για να δροσίζετε κατά βούληση.
Σημάδια Θερμοπληξίας
Πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά: υπερβολικό λαχάνιασμα, πολύ γρήγορη αναπνοή, περισσότερα σάλια από ότι συνήθως, σκούρα ή έντονα κόκκινη γλώσσα και/ή ούλα, τρέκλισμα, άγχος, αποπροσανατολισμός, διάρροια με αίμα, εμετός. ΔΕΝ χρειάζεται ο σκύλος να έχει όλα τα παραπάνω για να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά θα πρέπει να μεταβείτε στον κτηνίατρο σας αφού πρώτα προσπαθήσετε να ρίξετε τη θερμοκρασία του.
Πρώτες Βοήθειες
Τρίψτε τα πέλματα του με οινόπνευμα, δώστε του να γλύψει παγάκια και προσφέρετε δροσερό αλλά όχι παγωμένο νερό για να πιει αν θέλει και βάλτε του δροσερό (όχι παγωμένο) νερό στο στήθος του και στην κοιλιά του. Μην βρέξετε το κεφάλι ή το σώμα στο πάνω μέρος αφού το νερό σε εκείνα τα σημεία ενδέχεται να κάνει πιο δύσκολη την μείωση της θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου