E-SHOP MY PET CENTER

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Γιατί είναι τα παιχνίδια σημαντικά για τους σκύλους

Το να μένει ακίνητος ένας σκύλος όταν του το ζητάνε, είναι μία ακόμα φανταστική ικανότητα να διδάξετε στο σκύλο σας. Σας επιτρέπει να τον ηρεμείτε όταν επιθυμείτε λίγες στιγμές ηρεμίας ή να τον κρατήσετε ήσυχο ώστε να ελέγξετε ένα περίεργο θόρυβο τη νύχτα.
Πιο σημαντικά, το να διατηρείτε το σκύλο σας σε μια στάση διδάσκει σε αυτόν υπομονή και έλεγχο του ενστίκτου του και μπορεί να αποτρέψει ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς, την ανικανότητα να αντιμετωπίσει τυχόν απογοήτευση. Οι σκύλοι οι οποίοι υπακούν σε διαταγές θέσης, έχουν πλάκα να ζεις μαζί τους και είναι και οι ίδιοι πιο ευτυχισμένοι, εφόσον έχουν μάθει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
Υπάρχουν τρία συστατικά στοιχεία για υπακοή του σκύλου σε μια διαταγή για παραμονή σε ακινησία. Αυτά είναι:
  1. η διάρκεια
  2. η απόσταση
  3. οι περισπασμοί

Θα χρειαστεί να εργαστείτε πάνω σε ένα από αυτά κάθε φορά. Ξεκινήστε με τους τρεις παράγοντες στη χαμηλότερη δυνατή ένταση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσετε την άσκηση σε μία περιοχή όπου δε θα υπάρχουν περισπασμοί και θα βρίσκεστε σε μικρή απόσταση από το σκύλο σας. Ζητείστε από αυτόν να καθίσει στα πίσω πόδια του και μόλις αυτός το κάνει, πείτε "μείνε" με απαλή φωνή και κινήστε την παλάμη σας όπως κάνει ο τροχονόμος για να σταματήσει την κυκλοφορία στο δρόμο. Μείνετε ακίνητος, κοιτάξτε απευθείας το σκύλο σας για 1-2 δευτερόλεπτα μόνο και μετά δώστε του μία λιχουδιά με το άλλο σας χέρι. Βεβαιωθείτε ότι θα κινηθείτε εσείς προς το σκύλο σας για να του δώσετε τη λιχουδιά, έτσι ώστε δε θα χρειαστεί να σηκωθεί εκείνος για να την πάρει.
Αφού του έχετε δώσει τη λιχουδιά, αφήστε το σκύλο σας ελεύθερο, έχοντας προηγουμένως επιλέξει την ανάλογη λέξη-κλειδί όπως "ελεύθερος!", "έφυγες!" κτλ. Μετά, περπατήστε μακριά από αυτόν και αφήστε τον να κάνει ότι θέλει. Μη τον επαινείτε, ούτε να τον κανακεύετε, καθώς σκοπεύετε να δώσετε έμφαση στην ακινησία του ζώου και όχι στο να σηκώνεται αυτό όρθιο. Αυτό θα είναι δύσκολο για σας, σας υπόσχομαι όμως ότι στο τέλος θα ανταμειφθείτε.
Επαναλάβατε αυτήν την άσκηση 4-6 φορές τη μέρα για 1-2 δευτερόλεπτα τη φορά. Ο σκύλος σας θα μάθει πιο γρήγορα αν η άσκηση πραγματοποιηθεί με συχνές, μικρής διάρκειας επαναλήψεις παρά με μία άσκηση μεγάλης διάρκειας μία φορά τη μέρα. Κάντε αυτές τις επαναλήψεις μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, πραγματοποιήστε τις π.χ. όσο φτιάχνετε τον καφέ σας, όσο βλέπετε τηλεόραση και όταν ο σκύλος σας είναι εντελώς ανυποψίαστος.
Επίσης, σιγουρευτείτε ότι το επίπεδο περισπασμού είναι ακόμα αρκετά χαμηλό και ότι ο σκύλος γνωρίζει ότι έχετε λιχουδιές να του προσφέρετε. Μη δελεαστείτε να ζητήσετε από το σκύλο σας να μείνει πολλή ώρα ακίνητος σε αυτή τα φάση, καθώς, αυτή είναι μία από τις ασκήσεις όπου τα αργά και σταθερά βήματα στην αρχή θα σας αποζημιώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Έτσι λοιπόν, υπομονή, υπομονή και πάλι υπομονή!
Η ίδια άσκηση είναι επίσης υπέροχη στο να εξασκείστε ο ίδιος στο να δίνετε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα συνθήματα με το σώμα και τη φωνή σας. Συγκεντρωθείτε στο να λέτε "μείνε" με μία χαμηλή, ήρεμη φωνή. Ο σκύλος σας είναι πιο πιθανό να μείνει στη θέση του αν η φωνή σας πέσει έναν τόνο ή παραμείνει σταθερή. Σκεφτείτε τη γλώσσα του σώματός σας. Χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο ξεκάθαρο σινιάλο με το χέρι για να υποδείξετε στο σκύλο σας να καθίσει; Σκεφτείτε: όλα τα μέλη της οικογένειάς σας χρησιμοποιούν το ίδιο σύνθημα; Χρησιμοποιείτε όλοι σας την ίδια εντολή για να αφήσετε ελεύθερο το ζώο; Θυμηθείτε ότι η συνέπεια από όλους είναι το κλειδί στο να επικοινωνείτε με το σκύλο σας με έναν ξεκάθαρο τρόπο.
Τέλος, προσπαθήστε να μην μπερδεύετε το σκύλο σας χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη και για να τον επαινέσετε και να του επιτρέψετε την ελευθερία. Έτσι, το να του λέτε "καλό αγόρι/ κορίτσι" για να τον αποδεσμεύσετε δεν είναι συνετό, καθώς αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται ως έπαινος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου