E-SHOP MY PET CENTER

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πως να σταματήσω το καταστροφικό μάσημα του σκύλου μου

Πρώτα απ’όλα, δε μπορείτε και δε θα έπρεπε να σταματήσετε το μάσημα των σκύλων καθώς αυτή είναι μια φυσική και υγιής δραστηριότητα για τα κουτάβια και τους σκύλους. Αυτό το άρθρο εξερευνεί τις αιτίες του μασήματος και σας προτείνει μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκαλεί ο σκύλος με το μάσημά του.

Γιατί μασάνε τα σκυλιά και τα κουτάβια;

Γενικά, υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλοςή το κουτάβι σας μασάνε:

1. Για ανάπτυξη νέων δοντιών: αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 14-28 εβδομάδων. Το να μασάνε αντικείμενα, τα βοηθάει να ανακουφίσουν και να χαλαρώσουν τα ούλα ανάμεσα στα δόντια και έτσι να επιτρέψουν στο παλιό δόντι να βγει και στη θέση του να αναπτυχθεί το καινούργιο δόντι.

2. Για εξερεύνηση: αυτό συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 28-52 εβδομάδων. Όπως τα ανθρώπινα μωρά χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να εξερευνούν αντικείμενα, έτσι και τα κουτάβια χρησιμοποιούν τα στόματά τους.

3. Για διαχείριση του στρες ως αγχολυτικό: Το μάσημα προκαλεί μια χημική έκκριση ενδορφινών η οποία έχει ηρεμιστική επίδραση πάνω στο σκύλο σας. Πολλά σκυλιά δαγκώνουν για να ανακουφιστούν από το άγχος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος σας έχει άγχος κάθε φορά που μασάει, σίγουρα όμως, αυτός έχει επίγνωση της ηρεμιστικής επίδρασης του μασήματος.

Πώς μπορώ να σταματήσω το καταστροφικό μάσημα;

Kαθώς οι σκύλοι δεν έχουν αίσθηση της αξίας των αντικειμένων που εξερευνούν και μασάνε, συχνά εμείς τους αντιλαμβανόμαστε ως καταστροφικά όντα. Από το να προσπαθείτε να εμποδίζετε το μάσημα, προτιμότερο είναι να εστιάσετε το μάσημα του σκύλου σε αντικείμενα τα οποία εσείς προτιμάτε αυτός να δαγκώνει. Το πρώτο βήμα είναι να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο τι είναι δικό σας και τι δικό του. Για να πετύχει αυτό, ο σκύλος πρέπει να βλέπει τα παιχνίδια ως ανταμοιβή, κάτι πιο εξαιρετικό από το πόδι της καρέκλας για παράδειγμα. Ορίστε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

  • Για να ξεκινήσετε, προσφέρετε μόνο 3 παιχνίδια στο σκύλο σας. Προσπαθήστε αυτά να είναι διαφορετικά σε γεύση, υφή και σχήμα.
  • Χρησιμοποιήστε αυτά τα παιχνίδια τακτικά στο παιχνίδι με το σκύλο σας. Έτσι, ο σκύλος θα τα συσχετίσει με καλές στιγμές και θα παίζει με αυτά ακόμα και όταν δεν είστε εσείς μαζί του.
  • Σε μία κοιλότητα ενός από αυτά τα παιχνίδια μπορείτε να βάλετε φαγητό ή λιχουδιές, ενθαρρύνοντας έτσι περισσότερο το σκύλο σας να τα χρησιμοποιήσει. Στην αγορά, διατίθενται παιχνίδια κατάλληλα γι αυτό το σκοπό.
  • Απομακρύνετε τα πολύτιμα αντικείμενα. Επίσης, αποθαρρύνετε το σκύλο σας από το να μασάει αντικείμενα, όπως έπιπλα, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα, ειδικά σπρέι που υπάρχουν στην αγορά και προσδίδουν στην επιφάνεια πάνω στην οποία ψεκάζονται, μια πικρή γεύση.
  • Μπορείτε να κρατάτε το σκύλο σας σε περιορισμό όταν δεν τον παρακολουθείτε. Οι πλαστικοί φράχτες εσωτερικού χώρου, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχετε αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ραβδάκι για να περιορίσετε την κίνηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
  • Όταν βλέπετε το σκύλο σας να μασάει τα σωστά αντικείμενα, επαινέστε τον! Αυτό ενισχύει θετικά τη μάσηση σωστών αντικειμένων. Μην το παρακάνετε βέβαια, καθώς κάτι τέτοιο θα του αποσπάσει την προσοχή από την μάσηση.
  • Μόλις αντιληφθείτε το σκύλο σας να είναι έτοιμος να δαγκώσει κάτι που δε θα έπρεπε, αποσπάστε την προσοχή του με ένα σταθερό "όχι". Αμέσως, δώστε του κάτι το οποίο μπορεί να μασήσει και επαινέστε τον όταν το κάνει.
  • Όσο περίεργο και αν ακουστεί, ένας σωστός τρόπος διόρθωσης της επιβλαβούς μάσησης, προέρχεται από τα ίδια τα αντικείμενα! Δηλαδή, αν επιπλήξετε το σκύλο σας όταν μασάει ένα ακατάλληλο αντικείμενο, αυτός μπορεί λανθασμένα να πιστέψει ότι δεν πρέπει να μασάει καθόλου ή ότι δεν πρέπει να μασάει όσο είμαστε εμείς παρόντες. Εάν αντίθετα, όσο αυτός μασάει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, συμβεί μια συγκεκριμένη αρνητική συνέπεια, αυτό θα τον αποθαρρύνει από το να επαναλάβει την πράξη του. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να ξαφνιάσετε το σκύλο σας βρέχοντας τον με ένα νεροπίστολο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μόλις πάει να μασήσει το αντικείμενο. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μη δει αυτή την κίνησή σας. Έτσι, θα σκεφτεί ότι αντέδρασε το ίδιο το αντικείμενο. Βέβαια, αυτή η τεχνική ίσως θεωρηθεί λίγο σκληρή, γι’αυτό συστήνεται ως τελευταία επιλογή όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου